6 Pro tipp a gipszkartonozáshoz

Megbízható építőipar

6 Pro tipp a gipszkartonozáshoz

Eltérően más otthoni átalakítási munkáktól, például az elektromos munkától vagy a vízvezeték-szereléstől, amelyek pontosságot és bizonyos előírások pontos betartását igénylik, a gipszkarton felakasztása megbocsátóbb tevékenység. A gipszkarton felakasztása művészi formává válik, és a szakemberek kidolgozzák saját technikáikat a munka gyors és hatékony elvégzésére. Ezek a tippek, titkok, tippek nagyon hasznosak lehetnek a barkácsolók számára.

Íme hat tipp a profiktól, amelyek gyorsabbá teszik a barkácsolás munkáját és jobb eredményeket hoznak.

Győződjön meg róla, hogy a keretezés sík, vízszintes és lapos


Ha a fal vagy a mennyezet síkja nem sík a csapszegtől a csapszegig vagy a mennyezeti gerendától a mennyezeti gerendáig – vagy ha az egyes csapok vagy gerendák meggörbültek -, akkor a gipszkarton panelek meghajlanak, amikor rögzítik őket, és kész falhoz vagy mennyezethez vezetnek, különös kontúrok vagy akár repedések. A panelek felakasztása előtt használjon hosszú egyenes vonalat és egyengetést annak ellenőrzésére, hogy a fal és a mennyezet tagjai laposak, szilárdak és vízszintesek. Ez megkövetelheti a túl messzire kinyúló tagok megtervezését vagy mások elzárását. A tökéletes gipszkarton munkához azonban elengedhetetlen a fal és a mennyezet síkjának, vízszintesének és síkjának beállítása.

Telepítse a gipszkarton lapokat vízszintesen
Míg a profik általában gipszkarton paneleket függőlegesen telepítenek kereskedelmi környezetben, általában vízszintesen telepítik őket lakóépületekben. A panelek vízszintes telepítése azt jelenti, hogy kevesebb varrás lesz befejezni. Sok helyiségben a 12 láb hosszú gipszkarton panelek használata azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesznek függőleges varratok – az egyes panelpárok között csak egyetlen vízszintes varrás található. Mérnöki szempontból pedig a gipszkarton vízszintes telepítése növeli a falszerkezet szilárdságát.

Jelölje meg a csapok helyzetét a mennyezeten és a padlón
A telepítés megkezdése előtt használjon világos ceruzajegyeket a mennyezet és a padló fali csapszegének középső helyzetének regisztrálásához. Ez megkönnyíti a gipszkarton csavarsorainak lefuttatását a csapok mentén, amikor rögzíti őket. Sok profi gyors krétavonalat rögzít a paneleken a mennyezet és a padló nyomai között, majd gipszkarton csavarokat hajt meg 16 hüvelykenként a csapon. Ügyeljen arra, hogy a zsinór halvány maradjon, vagy a munka befejezése után törölje le, nehogy elvérezzen a festék.

Vágjon paneleket csattanással
A gipszkarton hosszanti vágásának trükkje az, hogy először a tábla egyik oldalát vágja be egy közönséges késsel, majd menjen a hátuljához és térdével repessze meg a panelt. Ha a megfelelő helyen találja el, akkor könnyen elválik a pontozott vonal mentén. A panelt a pontozott vonal mentén hajtva használja a késsel, hogy szeletelje le a hajtás mentén az ellenkező oldalról a vágás befejezéséhez.

Használja a megfelelő csavarokat – és hajtsa őket megfelelően be
A profik megnehezítik a megfelelő gipszkarton csavarok használatát – ez durva menetű csavarokat jelent, nem pedig finom meneteket. És ellenőrizze, hogy a hosszúság megfelelő-e – a szokásos 1/2 hüvelyk vastag gipszkartonhoz használjon 1 1/4 hüvelyk hosszú csavarokat. A durva csavarok könnyebben hajtanak és jobb a tartási képességük, mint a finom menetes csavaroknál.

Ügyeljen arra, hogy a csavarfejek ne lyukadjanak át a gipszkartonpanelek papírfelületén.

A csavarok hornyolt fejének jól láthatóan be kell mélyítenie a papírt, hogy azok az arc alá süllyedjenek, de ha a papír elszakad vagy a csavarfejek átlyukadnak a gipszmagba, akkor a csavar elveszíti tartóerejét. Ha ez megtörténik, hajtson végre egy új csavart a meghibásodott szomszédságában.

Miután minden csavart meghajtott, futtassa a kezét vagy a kalapács fejét az összes felületen, ahol a csavarokat hajtják. A legkisebb kiemelkedés is tönkreteheti a felületet, ezért ha dudorokat vagy kiemelkedéseket talál, vágja le a papírt, és töltse meg a gödröt gipszkarton vegyülettel.

Egyébként a profik szinte soha nem használnak gipszkarton szegeket panelek felakasztásakor, inkább egy gipszkarton géppisztollyal behúzott csavarokat részesítenek előnyben. Ha profi módon szeretné felakasztani a gipszkartont, adja fel a gipszkarton körmeit, és tanulja meg a gipszkarton csavarok használatát.

Használja a profik által preferált eszközöket
Ha sok gipszkartont kell felakasztania, vagy egyedül kell dolgoznia, akkor különösen hasznos lehet a profik által használt eszközöket alkalmazni. A legtöbb kiadó nagy lakberendezési központokban vagy szerszámbérletben.

Gipszkarton pisztoly : Ez a speciális típusú fúróhajtómű tengelykapcsolóval rendelkezik, amely megakadályozza a csavarok túl mély meghajtását. Sokkal jobban működnek, mint a hagyományos fúrógép-vezetők.
Hidraulikus gipszkarton emelő : Ez az eszköz nagyon megkönnyíti a gipszkarton teljes paneljeinek felső helyzetbe emelését a mennyezetek befejezésekor. A gipszkarton emelő segítségével ezt a munkát segítők nélkül is elvégezhetjük.
Gipszkarton gólyalábak : Tudnak némi gyakorlatot elsajátítani, de sok barkács, aki sok gipszkarton munkát végez, megtanulja a gipszkarton gólyalábak használatának művészetét, amelyek lehetővé teszik, hogy létra nélkül dolgozzon fejen felül.
Gipszkarton forgófűrész : Ezek a szerszámok lényegében egy kis rotációs útválasztó, amelyek megkönnyítik az aljzatok és kapcsolók kivágását. A vékony forgó penge könnyen szeletelhető a gipszkartonon keresztül.