Különböző típusú acélszerkezeti formák

Megbízható építőipar

Különböző típusú acélszerkezeti formák

A szerkezeti acél az egyik legrugalmasabb és legsokoldalúbb építőanyag az építőiparban. A mérnökök szerkezeti acélt használtak a lehetetlennek vélt varázslatok megvalósítására, hatalmas felhőkarcolókat és kiterjedt hidakat építettek, amelyek évszázadokig megmaradtak.

A szerkezeti acél teljes potenciáljának kiaknázásához meg kell értenie annak különböző formáit, méreteit és lehetséges felhasználásait.

Itt írunk most a szerkezeti acélok formáiról és sokoldalúságáról:

Szög (L alakú)
A szöggerendák L alakot öltenek, két lábbal, amelyek 90 fokos szöget zárnak össze. A szöggerendák egyenlő vagy egyenlőtlen lábmérettel rendelkeznek. Egy egyenlőtlen lábú L gerendának lehet például 2x2x0,5 és egy 6x3x0,5 lába. Az L gerendákat általában a padlórendszerekben használják a csökkentett szerkezeti mélység miatt.

H alakú
Amikor az építők nem találnak szerkezetet egy sekély alapon, csapágyak segítségével mély alaprendszert terveznek. A csapágyak H alakúak, hogy hatékonyan továbbítsák a terheket a cölöpön keresztül a csúcsig. A csapágyak a legjobban olyan sűrű talajokban működnek, amelyek a legnagyobb ellenállást nyújtják a csúcson. Az egyes cölöpök több mint 1000 tonna súlyt képesek elviselni.

Csatorna (C alakú)
A szerkezeti C csatornáknak vagy C gerendáknak C alakú keresztmetszete van. A csatornák felső és alsó peremmel rendelkeznek, és egy háló köti össze őket. A C alakú gerendák költséghatékony megoldások rövid és közepes fesztávolságú szerkezetekhez. A csatornasugarakat eredetileg hidakhoz tervezték, de népszerűek a tengeri mólókban és más építési alkalmazásokban.

Üreges acél profil (HSS)
A HSS üreges, cső alakú keresztmetszetű fémprofil. A HSS egységek lehetnek négyzet alakúak, téglalap alakúak, kör alakúak vagy elliptikusak. A HSS szerkezetek lekerekítettek, a sugár körülbelül kétszerese a fal vastagságának. A mérnökök általában hegesztett acélvázakban használják a HSS szakaszokat, amelyeknél az egységek különböző irányú terhelést tapasztalnak.

T gerenda
A pólusgerenda vagy T gerenda egy T alakú keresztmetszetű teherhordó gerenda. Ennek a keresztmetszetnek a teteje a karima, alatta a függőleges szövedék. A pólusgerendák ellenállnak a nagy terheléseknek, de hiányzik az I gerenda alsó pereme, ami hátrányt okoz egyes alkalmazásokban.

Egyéni alakzatok
A mai mérnökök nem korlátozódnak csak a leggyakoribb alakzatok használatára. Az egyedi fémgyártás különféle speciális szerkezeti acélok alakjait nyitja meg bármilyen típusú projekt számára. A legkorszerűbb eszközök és technikák, például vízsugár, lézer és plazmavágás segítségével a fémgyártók számtalan formába faraghatják az acélt sajátos igényeikhez.